U bent hier: Home › Trainingsgroep › Afdelingen › Afdeling Marathon

Informatie over de afdeling Marathon

Marathon schaatsen
Om aan marathonwedstrijden te kunnen deelnemen, moet men minimaal 16 jaar oud zijn. Ook dient men in het bezit te zijn van een startlicentie, die men via een bij de KNSB aangesloten ijsclub kan aanvragen. Er zijn bij het marathonschaatsen vijf verschillende categorieën t.w.:

- Dames;
- Veteranen (40 jaar en ouder);
- Heren A (landelijk, ingedeeld volgens prestatie);
- Heren B (idem);
- Heren C (regionaal).

Voor de wedstrijden om de landelijke Cup (Essent-cup) wordt een cupklassement bijgehouden. Er zijn klassementen voor Dames , Veteranen en Heren A , B en C. Bij de dames krijgt nummer één 10.1 punt, nr. twee 9 enz. tot nr. tien die 1 punt krijgt. Bij de Heren A verdienen de eerste twintig aankomenden punten, bij de Heren B en veteranen zijn dat de eerst vijftien. Wanneer een rijder of rijdster bij de finish één of meer volle ronden op het peloton voorligt, krijgt hij/zij 4 punten per voorliggende ronde extra. Per wedstrijd kunnen door de scheidsrechter tevens klassementsprints worden ingelast, waar respectievelijk 3, 2 en 1 punt te verdienen valt. Hij of zij, die over de gehele landelijke wedstrijdcyclus de meeste punten heeft behaald, is winnaar van de Essent Cup. De diverse categorieën rijden verschillende afstanden, t.w.:

- Dames: 40 ronden (16 km);
- Veteranen: 60 ronden (24 km);
- Heren B: 75 ronden (30 km);
- Heren A: 100 of 150 ronden (40 of 60 km);
- Heren C: wordt op baan-niveau geregeld.

In de categorieën Heren A, B en C is een promotie/degradatie-regeling van kracht. Dat betekent dat jaarlijks wordt bekeken wie op grond van de resultaten promoveert of degradeert.

Naast een cyclus-wedstrijden voor de Essent Cup, wordt er ieder jaar ook een Nederlands kampioenschap op kunstijs verreden. Zodra er natuurijs ligt, vinden er tal van wedstrijden plaats op buitenijs, waaronder een groot aantal zogenaamde klassiekers: wedstrijden die in geval van natuurijs steeds terugkomen.